Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kerülje a zajt az osztályban

Hogyan lehet csökkenteni az osztály zajszintjét?

Hogyan lehet csökkenteni az osztály zajszintjét?

 

 

 

Egy tanítási órán újra és újra előfordul, hogy az osztály zajszintje megnövekszik és a zaj megzavarja az óra menetét. Mi a legjobb tanács ilyenkor? Ne próbálja meg a saját hangjával elfojtani a keletkezett zűrzavart. Egyrészről ez Önt is zavarni fogja, hiszen terheli a testet, stresszhormonok fognak felszabadulni. Ami hosszabb távon az egészségre is káros hatással van. Ahelyett, hogy hangosabbá válna, például váltson csendes beszélgetésbe, vagy el is hallgathat. Ez figyelemfelhívás lesz a gyerekek számára, hogy túl hangosak. Viszont, ha már minden lehetőséget kipróbált, és még mindig csüggedt a tehetetlenség miatt, akkor Önnek ajánljuk a zajlámpát, amely optikai és akusztikus csendjelző készülék.

 

 

 

 

 

Milyen negatív hatásai vannak a zajnak a tanítás során?

 

 • Zavart kommunikáció
 • Teljesítmény romlás
 • Koncentráció hiány
 • Egészségkárosodás

Egy felmérés alapján egy osztályban 60-80 dB (decibel) közötti az átlagos zajszint. Képzelje el, hogy egy porszívót bekapcsol a teremben, ez 70 dB, ami ipari vállalatoknál fülvédőt igényel már. Ezzel is világossá válik, hogy az állandó, magas zajszint nem csak befolyásolja a diákok, valamint az Ön koncentrációját és teljesítményét, hanem károsítja is az egészséget.

 

 

 

 

 


 

 

Tegye láthatóvá a zajt

 

Az osztályteremben csendben maradni nem mindig könnyű, mivel a tanítás hossza az egyes hallgatókat kevésbé koncentrálja. A zajszint folyamatosan növekszik, így lassan elképzelhetetlenné válik a koncentrált és nyugodt tanítás, odafigyelés. Azonban vannak professzionális zajszintmérők, amik rávilágítanak, hogy hangzavar van egy osztályteremben. Egy ilyen speciális zajszintmérő a zajlámpa is. 

 

 

 

 

 

Hogyan működik a zajlámpa?

 

Hogy megelőzze a stressz kibontakozását és komolyabb szidalmakhoz folyamodna a diákok ellen, vegyük szemügyre, hogy hogyan is működik a zajlámpa. A túl nagy hangerő jelzését mutatja az osztályteremben. Minden gyerek ismeri a jelzőlámpát, megérti a különböző színek jelentését. A mikrofon alapján a lámpa méri a hangerőt, és ennek megfelelően reagálnak a lámpa jelzőfényei. A zöld fény jelzi, hogy minden rendben. A sárga fény figyelmeztet, hogy ,,Figyelem, ez túl hangos", míg a piros jel a túlzott hangerőt jelöli. A lámpán különböző hangnyomás szinteket lehet beállítani küszöbértékkén, hogy mikor váltsanak a jelzőfények.

 

 

 


 

 

Milyen előnyei vannak a lámpának?

 

 • A zaj láthatóvá tétele: A lámpák kijelzőjére történő továbbításával a zaj láthatóvá válik a gyerekek számára, láthatják, hogy a hangerő elfogadható-e vagy túl hangos
 • Objektív észlelés: A zajérzékelés szubjektív. A jelzés az osztályterem térfogatának objektív értékelése, melyet a diákok jobban eltudnak fogadni
 • Odafigyelés: A zajlámpa vizuális jelzése figyelmezteti a gyerekeket a ,,hangerő szabályozásra", így tudatosságra is készteti őket

 


 

Eredmény

 

 • A tanároknak megfelelő segítségnyújtás ez a stressz megelőzésében, hisz nyugodtabb körülmények között tudják megtartani az órájukat.
 • A szabályok fontosak az életben, a gyerekeket egyszerűbb játékos formában rávezetni odafigyelésükre. 
 • Tartós siker esetén a jutalmazásnak sem szabad elmaradni a tanár részéről. 
 • Valamint a lámpa jó példa arra, hogy a műszaki eszközöket a digitalizálás miatt egyre sűrűbben használják az osztálytermekben, ezzel is megkönnyítve a tanárok munkáját.

 

 

 

 

 

Keresés